سختی آب استاندارد یا TDS چیست؟
آب خوب و سالم جهت آشامیدن شاخص های زیادی دارد. از جمله سختی،PH ، میزان دقیق هرکدام از یونهای خوب و بد، طعم ، بو ، عدم آلودگی میکروبی و …
یکی از فاکتورهای اصلی و شاخص های مهم آب آشامیدنی ، میزان TDS آن است TDS مجموع کل املاح موجود در آب را بیان می کند. در آب مقطر TDS برابر با صفر است و هرچه این عدد بالاتر رود میزان املاح بیشتر می شود و اصطلاحا آب سخت می شود شاخص های آب استاندارد جهت آشامیدن در استانداردهای مختلف به وضوح ذکر شده است ( طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی حداکثر مجاز TDS آب 1000 است.
اما آب مطلوب تقریبا در هیچ استانداردی به صراحت گفته شده است ) به دلیل اینکه نسبی می باشد و همچنین نیاز به مطالعات و تحقیقات بسیار پیشرفته پزشکی داشته که تاکنون موفق به انجام آن نشده اند اما تقریبا در همگی استانداردها و مطالعات به پایین بودن TDS آب اشاره شده است.
آنچه واضح است تقریبا در اغلب استانداردها به خطرات ناشی از آب با TDS بالای 500 اشاره می شود و هیچ کدام آشامیدن این آب را با وجود استاندارد بودن، توصیه نمی کنند. حداقل میزان TDS مطلوب آب نیز 50 می باشد و کمتر از این مقدار توصیه نمی شود.
(توجه شود که مطلوب با استاندارد متفاوت است مثلا PH مناسب آب 6.5 تا 9 می باشد ولی میزان مطلوب آن برای بدن 7.5 تا 8.5 است.)
آبها در TDS بالا 170 دچار ایجاد رسوب می شوند و حداکثر TDS آب مطلوب جهت آشامیدن را حدود 150 ذکر می کنند. لازم به ذکر است یکی از بهترین ملاک های ما می تواند آبهای چشمه های طبیعی باشد که TDS اکثر آنها در محدوده 80 تا 150 می باشد. (بجز موارد استثناء و چشمه های معدنی خاص)
همچنین بر طبق مطالعات ، مشخص شده که رابطه معناداری بین سنگ کلیه و سنگ مثانه با سختی آب وجود دارد.
(نظر پزشکان متخصص کلیه و مجاری ادراری) و مشاهده شده در مناطق با آبهای سخت، شدت و تعداد بیماران مبتلا به آنها بالاتر می رود و گاهی کلیه بعضی از افراد حساسیت بالایی به کلسیم دارد و سریعا سنگ ساز می شود و تنها مزیت آبهای سخت، تسریع بهبود شکستگی استخوانها به علت وجود کلسیم بالاست و همچنین اکثر متخصصان علم تغذیه و پزشکان بر این باورند که بدن بیشتر به ماهیت خود آب احتیاج دارد نه املاح آن.
چرا که حیات بدن در آب است و تمام فعالیت شیمیایی بدن بدون آن مختل می شود و در وهله اول آب با کیفیت مورد نیاز بدن است و سپس املاح آن. آبی که از دستگاه های تصفیه آب بدست می آید اگر سختی پایینی داشته باشد ( کمتر از 50 ) کمی تلخ می شود و همچنین بخاطر از دست دادن قسمت اعظم املاح آن کمی اسیدی می شود که یکی از بزرگترین عیب های دستگاه های تصفیه آب به عقیده کارشناسان است و خوشبختانه با بالا بردن TDS آب خروجی، این عیب به راحتی رفع خواهد شد و بنابراین آب با TDS کمتر از 50 توصیه نمی شود.