آنچه در این مقاله خواهید خواند
تصفیه آب در دستگاه تصفیه آب به وسیله فیلترهایی صورت می گیرد که هر کدام از این فیلترها در یک مرحله استفاده شده و کاربرد دارند. در این مقاله به بررسی درباره فیلتر تصفیه آب می پردازیم.
بیشتر دستگاه های تصفیه آب دارای یک یا دو فیلتر هستند که پیشنهاد ما این است که از دستگاهی استفاده کنید که از دو فیلتر بیشتر باشد.
در مرحله اول از فیلتری استفاده می شود که از جنس پروپیلن است و می تواند گل و لای، شن و ماسه، زنگ لوله و دیگر ذرات و قطعاتی که در آب اضافه هستند را حذف می کنند. در واقع کلیه قطعاتی که بالای 5 میکرون هستند را حذف می کند.
این فیلتر رنگی سفید رنگ را دارد و وقتی که آلاینده ها را از آب حذف می کند به رنگ زرد در می آید. همین هنگام نشان دهنده زمان تعویض فیلتر است. معمولا تعویض فیلتر تصفیه آب از جنس پروپیلن یک تا دو ناه پس از نصب و استفاده است. اگر زمان تعویض فلترهای پروپیلت به موقع نباشد، به فیلترهای دیگر در مراحل بعدی آسیب وارد می شود.
این فیلتر با نام فیلتر کربن فعال شناخته می شود. این فیلتر با نام فیلتر کربن اکتیو شده و زغالی معرفی شده است. موادی که در این فیلتر وجود دارد در درون این محفظه ای جمع می شود. این فیلتر دارای منافذ بسیار ریزی است که دارای پستی و بلندی است که البته با چشم غیر مسلح هم دیده نمی شود.
یک نکته جالب این است که در دستگاه های تصفیه آب صنعتی از زغال سنگ و در تصفیه آب خانگی از پوست نارگیل به عنوان فیلتر کربن فعال استفاده می شود. پوست نارگیل کاملا بهداشتی بوده و در آب نوشیدنی و منازل مورد اطمینان است.
کاربرد و استفاده از این فیلتر برای حذف رنگ و بوی بد آب و نیز از بین بردن کلر استفاده می شود. به طور کلی فیلتر کربن فعال در دستگاه تصفیه آب مواد موجود در آب را جذب می کند و پس از آن تجزیه می کند. برای تعویض این فیلتر بهتر است که بین 3 تا 4 ماه باشد.
فیلتر کربن بلاک یا همان فیلتر جامد یک ساختاری چون فیلتر رسوب گیر الیافی را دارد. تفاوت در این است که این فیلتر از جنس کربن است. در واقع کربن پودری را شبیه یک پودر فشرده و در شکلی و قالبی چون فیلتر تصفیه آب استوانه ای تولید می کنند. فیلتر کربن بلاک با نام اختصاری CTO شناخته می شود و مانند عملکرد فیلتر نوع دوم رنگ و بوی آب را بهبود می بخشد. به طور کلی بعضی مواد و آلاینده هایی را مثل مواد شیمیایی و کلر را که برای فیلتر ممبران مضر است را حذف می کند.
فیلر کربن بلاک از فیلتر پودری بسیار موثرتر در حذف آلاینده ها و ذرات درشت در آب هستند. زمان تعویض این فیلتر بین 5 تا 6 ماه است که بهتر است در زمان خود تعویض صورت گیرد.
فیلتر مرحله چهارم فیلتر ممبران است که از یک غشاء نیمه تراوا که از جنس یری استات سلولز است و بسیار هم نازک است در دستگاه هایی با روش اسمز معکوس استفاده می شود. این فیلتر در حدود 98 درصد از آلاینده ها و مواد موجود در آب را حذف می کند.
در تصفیه آب به کمک فیلتر اسمز، آب ناخالص از یک غشای نیمه تراوا با شدت عبور می کند و در این رویکرد، انواع آلاینده ها و املاح محلول در آب در یک طرف محلول باقی می ماند. آب تصفیه شده نیز به سمت دیگر هدایت می شود. آب در این دستگاه از چندین مرحله فیلتراسیون گذر می کند. این نوع فیلترها عملکرد خوبی را دارند. دستگاه هایی که دارای این نوع فیلتر هستند بسیار قابل اعتماد هستند.
این نکته مهم است که بدانید، دمای ورود آب به فیلتر ممبران بهتر است که بیست و پنج درجه سانتی گراد باشد و هر چه که این دما بالاتر رود، فیلتر ممبران بازتر می شود و آلاینده های بیشتری را از خود عبور می دهد.
زمان تعویض این فیلتر با تعویض فیلترهای پیش تصفیه بسیار ارتباط دارد. ولی اگر زمان دقیق را بگوییم معمولا بین 18 تا 24 ماه است.
این فیلتر تصفیه آب دارای ریزگرداننده های و دانه های ریز کربن فعال هستند که برای از بین بدن آلاینده های احتمالی که در آب باقی مانده است، استفاده می شود. در این مرحله آب دارای شفافیت بیشتری می شود. این فیلتر برای تعویض به طور کامل تعویض می شود و درون کارتریج قرار ندارد.
فیلتر مینرال یک فیلتر قلیایی است که به رنگ زرد است و حاوی مواد معدنی است که به آب اضافه می شود. معمولا در دستگاه تصفیه آب پس از مرحله اسمز با فیلتر ممبران همه مواد معدنی از آب از بین می رود. ممبران (Membrane)، یک غشای نیمه تراوا است که با توجه به حفره های بسیار ریزی که در ساختار آن وجود دارد، تنها اجازه عبور آب خالص از خود را داده و بالای 99/9% املاح و آلاینده ها را از خود عبور نمی دهد. این خاصیت ممبرانها باعث استفاده گسترده آنها در انواع دستگاه های تصفیه آب خانگی، نیمه صنعتی و صنعتی شده است. برای جبران مواد معدنی از دست رفته به فیلتر مینرال نیاز داریم.
زمان تعویض این فیلترها معمولا یکسال پس از مصرف آن است که در این زمان خاصیت خود را از دست می دهند و کارایی ندارند. پس از این زمان ممکن است که حتی مواد درون آن ها نیز فاسد شود.
این فیلترها فیلترهای ORP هستند. این فیلترها استوانه ای شکل هستند و شامل گوی هایی که مواد معدنی مانند منیزیم یا کلسیم را به آب اضافه می کنند. این فیلترها توانایی افزایش PH را در آب دارند. عمر مفید این فیلتر نیز معمولا به مدت یکسال است.
از این فیلتر تصفیه اّب برای ضد عفونی کردن آب تصفیه شده استفاده می شود. این فیلتر دارای یک محفظه استیل و یک لامپ است.
دستگاه های تصفیه آب چه خانگی و چه صنعتی شامل انواعی از فیلترها هستند که هر کدام دارای کاربردی خاص هستند.
3 Comments
سلام.ممنون از توضیحات خوب و کامل یه سوآل دارم چطور فیلتر تایوان و اصلی رو از مدل های چینی یا تولید ایران تشخیص بدیم؟
نگهداري آب در مخزن دستگاه تصفيه تا چند روز كيفيتش تغيير نميكنه؟
مقدار زمان برای ماندن آب داخل مخزن دستگاه تصفیه آب به یک نکته خیلی مهم بستگی دارد وآن جنس و متریال یا همان کیفیت مخزن یا تانک دستگاه تصفیه آب است.معولا مخازنی با مواد اولیه فودگرید و بهداشتی و با خاصیت انتی باکتریال تا بیش از ده روز هم میتوانند آب را با کیفیت اولیه وبدون ایجاد تغییر در طعم و مزه آب در خود ذخیره کنند.اما مخزن هایی با کیفیت پایین تر 2الی 3 روز آب را بدون مزه و بو نگهداری میکنند.قسمتی از مخزن که از جنس نوعی پلاستیک یا تیوپ خاص با ترکیب ویژه است و در نوع با کیفیت کاملا انتی باکتریال است در تماس مستقیم با آب تصفیه شده می باشد پس جنس این تیوپ در مدت زمان نگهداری آب در داخل مخزن بدون تغییردر طعم و مزه آب بسیار مهم است.توصیه میشود در زمان عدم استفاده از دستگاه ویا مسافرت ها آب تصفیه شده داخل مخزن را خالی کنید و در زمان استفاده مجدد از تصفیه آب اولین مخزن آب پس از پر شدن را برای اشامیدن استفاده نکنید.معمولا استفاده از مخازن کوچکتر به جای مخازن بزرگتر بیشتر توصیه میشود.مخزن های 3/2گالن یا 3گالن که تا 5لیتر آب را در یک مرحله ذخیره میکنند بهتر از مخزن های 4یا 4/5 گالن هستند.زیرا گردش و چرخش و جایگزینی آب تازه و گوارا در مخازن تصفیه آب کوچکتر بیشتر از مخازن بزرگتر است در نتیجه آب خروجی با کیفیت بالاتری در دسترس شما خواهد بود.