آنچه در این مقاله خواهید خواند
تمام صنایع مختلف در جهان از آب به عنوان یک ماده خام استفاده می کنند. آبی که در این صنایع استفاده می شود باید طی مراحلی با دستگاه تصفیه آب صنعتی تصفیه، بازیابی و فیلتراسیون شود. تصفیه آب صنعتی یک مولفه مهم در صنایع تولیدی است. در این مقاله با مفهوم و کار دستگاه تصفیه آب صنعتی آشنا می شویم و انواع روش های آن را همراه با مزایای استفاده از این دستگاه را در این مطلب به مطالعه می پردازیم.
منابع آب پاک برای همه افراد و صنایع حیاتی است. به دلیل کمبود آب برای استفاده افراد و صنایع مختلف به روش هایی احتیاج است که بتوان با آن آب مورد نیاز برای کاربردهای مختلف را از منابع زیر زمینی تهیه کرد.
با کم شدن منابع آب جهانی و افزایش نیاز روز افزون به منابع مختلف در بخش کشاورزی، گلخانه ای، کارخانه ها و صنایع دیگر نیاز به دستگاه تصفیه آب صنعتی زیادتر شده و افزایش پیدا کرده است.
تصفیه آب صنعتی هم در گذشته و هم در امروز استفاده می شود و از متداول ترین روش ها در این زمینه اسمز معکوس یا همان روش RO است. در این روش کلیه آلایندهها، فلزات سنگین، سرب، جیوه، املاح، رسوبات، نمکها و سایر ناخالصیها از بین می رود و حذف می شود. این روش در مقایسه با روش های دیگر برای حذف آلاینده ها و فلزات سنگین بسیار موثرتر عمل می کند. تصفیه آّب در این روش هزینه کمتری را نسبت به روش های دیگر را دارد.
استفاده از آب شیرین کن های صنعتی در کاربرد های مختلف بسیار مقرون به صرفه است. این روش بهترین روش برای حفظ کیفیت آب می باشد.
اهداف اصلی تصفیه آب با دستگاه تصفیه آب صنعتی
تصفیه آب با استفاده از راه های مختلفی انجام می شود. این روش ها شامل سیستم تبادل یونی و روش های فیلتراسیون مثل میکروفیلتراسیون و نانو فیلتراسیون و روش EDI، روش EDR و نیز روش اسمز معکوس است.
روش سیستم تبادل یونی
در سیستم تبادل یونی یون موجود در آب با یون موجود در سیستم جایگزین می شود. رزین های تبادل یونی یون های کلسیم و منیزیم را با یون سدیم جایگزین می کنند. در این روش برای سخت گیری آب و تولید آب خالص در درجه بالای خلوص استفاده می شود. از متداولترین کاربردهای این روش دستگاه تصفیه آب صنعتی نرم سازی آب شهری است. به طوری که یون های سدیمی رزین تبادل کاتیونی جایگزین کلسیم و منیزیم موجود در آب می شوند.
این یک روش ترکیبی است که از روش یونی و فیلتراسیون غشایی که خروجی آن دارای آبی بدون املاح است. این روش دارای هدایت الکتریکی پایین است.
حذف املاح معدنی با استفاده از روش جریان برق DC و غشای آنیونبی و کاتیونی انجام می شود. بیشترین کاربرد این روش در تهیه آب آشامیدنی یا تصفیه آب صنعتی است. آب هایی که با TDS کمتر از 5000 است.
اسمز معکوس روشی بسیار موثر در حذف مواد حل شده در آب است که در صنعت بسیار استفاده می شود. در دستگاه تصفیه آب صنعتی این فیلتر به روش اسمز معکوس عمل می کند. این فیلتر از یک غشاء نیمه تراوا تشکیل شده است که غشایی با نفوذ پذیری انتخابی است و به مولکول ها و یون های انتخاب شده و مشخص شده ای اجاره عبور را می دهد. فیلتر ممبران فیلتری اصلی در دستگاه تصفیه آب صنعتی است.
امروزه متداول ترین و موثرترین روش در حذف آلاینده ها در سیستم های تصفیه صنعتی روش اسمرز معکوس یا همان RO است که کلیه ناخالصی ها و املاح را مانند نیترات و نیتریت و سرب و جیوه و شوری را حذف می کند. این روش اقتصادی ترین روش برای حذف آلودگی ها و نمک ها از آب است. برای تصفیه آب صنعتی با روش اسمز از دستگاه های تصفیه آب صنعتی یا آب شیرین کن های صنعتی استفاده می شود.
سخن آخر
در این مقاله با مفهوم و کار دستگاه تصفیه آب صنعتی آشنا شدیم و با روش اسمز معکوس که از روش های مهم و به صرفه در تصفیه آب صنعتی است اطلاعاتی کسب کردیم که این روش اقتصادی ترین روش برای حذف آلودگی ها و نمک ها از آب است. در واقع از متداول ترین و موثرترین روش در حذف آلاینده ها در سیستم های تصفیه صنعتی روش اسمرز معکوس یا همان RO است که بسیار در سیستم های تصفیه صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.