آب آشامیدنی حاوی فلوراید
آنچه در این مقاله خواهید خواند
فلوراید از عناصر طبیعی و معدنی می باشد که به وسیله سفره های زیرزمینی با آب آشامیدنی ترکیب می شود. در صورتی که غلظت این عنصر در آب آشامیدنی بالا باشد آسیب ها و مضراتی با خود به همراه خواهد داشت. در این مطلب به تفصیل در رابطه با اثرات مخرب فلورايد در آب آشاميدني صحبت خواهیم کرد.
البته در اصل فلوراید در اندازه استاندارد برای سلامت بدن مفید است. اما عدم رعایت حداقل (m/l 0.5) و حداکثر (1.5 m/l) آن مضر می باشد. برای مثال فلوراید به میزان لازم در خمیر دندان ها و دهان شویه ها استفاده می شوند که سلامت دندان و دهان را حفظ می نمایند. اما غلظت بالای آن در آب آشامیدنی ممکن است رشد استخوان ها، دندان ها و مفاصل را دچار اختلال کند. با خرید دستگاه تصفیه آب آکوا می توانید نگرانی خود را کاهش دهید.
اثرات فلوراید در آب آشامیدنی
فلوراید را نمی توان به عنوان ماده ای مخرب در نظر گرفت. اما مقدار زیادی از این ماده معدنی می تواند معایبی به همراه داشته باشد. برای مثال ضریب هوشی، تراکم استخوان ها، دندان ها، غدد تیروئیدی، رشد عصبی و … تحت تاثیر این ماده طبیعی قرار می گیرند. همچنین در سنین مختلف بر رشد طبیعی کودکان و نوجوانان تاثیر می گذارد.
بافت استخوان ها به صورت طبیعی دارای قابلیت ارتجاعی می باشد که برای محافظت از استخوان ها است. سخت کردن بافت استخوان و کاهش تراکم آن، از اثرات مخرب فلورايد در آب آشاميدني می باشد. این تراکم موجب افزایش احتمال شکستگی استخوان ها به خصوص در ناحیه لگن، زانو و شانه ها را افزایش می دهد. به عبارت دیگر این ماده معدنی موجب پوکی استخوان می شود که در نتیجه کاهش تراکم بافت استخوانی می باشد.
هر چه میزان فلوراید مصرفی بیشتر باشد ضریب هوشی و شناختی کودکان نیز کمتر می شود. در این مورد کودکان بین 4 تا 12 سال بیشترین آسیب را از فلوراید دریافت می کنند. علاوه بر این تاثیر جبران ناپذیر دیگری که فلوراید بر مغز می گذارد، کوچک کردن آن و در نتیجه ابتلا به آلزایمر می باشد. بدین صورت که پرده محافظ مغز هیچگاه به موادی مانند آلومینیوم که مضر هستند اجازه ورود به بافت مغز را نمی دهد. اما در صورت ترکیب شیمیایی Al و F ماده ای تحت عنوان آلومینیوم فلوراید تولید می شود که می تواند به مغز نفوذ کند. همچنین به واسطه ترشح ملاتونین اختلالاتی همچون زوال مغز را موجب می شود. مطالعات و آزمایشات علمی بسیاری رابطه فلوراید با عارضه های مغزی را تایید می کند.
تاثیر فلوراید بر مغز
تیروئید از غدد درون ریز می باشد که عارضه های مربوط به آن کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید می باشد. از اثرات مخرب فلورايد در آب آشاميدني می توان به افزایش خطر ابتلا به کم کاری تیروئید اشاره کرد. این عارضه سبب لرز، خستگی، یبوست، چاقی، افسردگی و … می شود. لازم به ذکر است که افسردگی خود به تنهایی از اثرات مصرف فلوراید می باشد.
همانطور که اشاره کردیم منبع تولید F سنگ های پوسته زمین می باشد. در نتیجه فلوراید به صورت طبیعی در آب های آشامیدنی سفره های زیرزمینی وجود دارد. امکان دریافت آب بدون فلوراید از طبیعت امکان پذیر نمی باشد. با این اوصاف تنها راه حذف فلوراید به وسیله تقطیر و فیلترهای تصفیه می باشد. در ادامه در رابطه با چگونگی حذف F صحبت خواهیم کرد.
برای جلوگیری از مضرات فلورايد در آب آشاميدني توصیه می شود این ماده معدنی را به وسیله تقطیر از آب جدا کنیم. تقطیر آب به این صورت است که آب را می جوشانید، بخار آن را جمع می کنید، با سرد کردن بخار آب مایع بدون فلوراید به دست خواهید آورد. چرا که در تقطیر تمام آلاینده های حل شده و معلق در آب از بین می روند. لازم به ذکر است که جوشاندن معمولی فلوراید آب را از بین نمی برد.
با توجه به اثرات مخرب فلورايد در آب آشاميدني توصیه می شود فیلتر هایی که فلوراید آب را از بین می برند را تهیه نمایید. این فیلتر ها به شرح زیر هستند.
در صورت تهیه این فیلترها دیگر نگرانی بابت سلامت دندان، استخوان و … نخواهید داشت.
فیلتر تصفیه کننده فلوراید
در مورد اثرات مخرب فلورايد در آب آشاميدني باید بگوییم که ماده معدنی فلوراید در آب های آشامیدنی به صورت پیش فرض وجود دارد که برای سلامتی مفید است. اما غلظت بالای آن اثرات مخربی با خود به همراه دارد. برای مثال روی مینای دندان، استخوان، تیروئید، ضریب هوشی کودکان و … تاثیر منفی می گذارد.