آنچه در این مقاله خواهید خواند
در این روش آب با فشار زیاد از یک غشای نیمه تراوای اسمز معکوس عبور می کند و حذف یون ها و مواد معدنی صورت می گیرد. برای آشنایی با این روش تصفیه آب به روش اسمز معکوس یا RO بهتر است که با مفهوم اسمز بیشتر آشنا بشویم.
به زبان ساده روش تصفیه آب به روش اسمز معکوس یا RO روشی است که در آن آب با فشار از فیلتر ممبران RO عبور داده می شود که این فیلتر تنها اجازه عبور مولکول های آب و یا مولکول هایی با اندازه و سایز مولکول آب را می دهد. در واقع فیلتر ممبران یا فیلتر اصلی اسمز معکوس از چندین لایه غشا نیمه تراوا که به دور یک لوله مرکزی پیچیده شده اند تشکیل می شود. این غشا دارای منافذی به اندازه یک دهم نانومتر یا یک هزارم میکرون 0/0001 است. در این روش فقط مولکول هایی با جرم یک دهم نانومتر یا یک هزارم میکرون اجازه عبور دارند. به طور مثال مانند مولکول های آب که وارد لوله مرکزی فیلتر ممبران می شوند و به سمت خروجی آب تصفیه شده می روند و اما مولکول هایی بزرگ تر مانند نیترات، ارسنیک، جیوه، کلر، بی کربنات کلسیم و سایر ناخالصی ها در طرف دیگر غشا از طریق یک خروجی دیگر وارد پساب و فاضلاب می شوند.
در روش تصفیه آب به روش اسمز معکوس یا RO برای تصفیه آبهای شهری بهترین روش تصفیه آب است. این روش به دلیل استفاده از فیلتر ممبران RO می تواند تمام آلودگیهای موجود در آب را جداسازی کند، به طوریکه از نظر سازمانهای معتبر بهداشتی و استانداردهای جهانی مانند سازمان جهانی بهداشت کامل ترین روش تصفیه آب برای شرب شناخته شده است. وجود ناخالصی هایی نظیر نیترات و آرسنیک اگرچه باعث تغییر طعم و بو نمی شود ولی از خطرناک ترین عناصر موجود در آب هستند. در تاسیسات آب شهری از کلر به منظور ضد عفونی کردن آب استفاده می شود. اگرچه این ماده شیمیایی از انتقال امراض به وسیله آب جلوگیری به عمل می آورد ولی کلر موجود در آب در مقابله با ارگانیسم های آلی ماده ای سمی به نام تری هالومتان ها را تولید می کند که سرطان زا است.
اسمز در واقع یک پدیده ای طبیعی است که به طرق مختلف در طبیعت ایجاد می شود. مثلا وقتی ریشه درخت به جذب آب از خاک می پردازد پدیده اسمز اتفاق افتاده است. جذب آب در بدن انسان نیز توسط کلیه نیز یک پدیده اسمز است.
در فیلتراسیون اندازه ذرات دارای اهمیت است ولی در فرآیند اسمز معکوس به جز اندازه ذرات فاکتورهای دیگری هم نقش دارند و دارای اهمیت است. فرآیند برعکس پدیده اسمز طبیعی، اسمز معکوس است. در اسمز نیازی به انرژی نیست ولی در اسمز معکوس برای ایجاد جریان نیاز به وارد کردن فشار به آب شورتر است. فشار به آب شورتر باعث عبور مولکول های آب از غشای اسمز معکوس است و جدا شدن سایر محتویات از آب است.
در این روش بیشتر برای مواردی استفاده می شود که به کاهش نمک در آب نیاز است. از عمده ترین کاربرهایش می توان به موارد زیر اشاره داشت:
دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس دارای پمپ و آداپتور است پس حتما باید عمل تصفیه با برق انجام شود.
وجود مخزن ذخیره آب یا همان تانک از دیگر نشانه های تصفیه آب به روش اسمز معکوس است.
شیر برداشت مجزا که معمولا روی سینک و کنار شیر آشپزخانه نصب می شود.
لوازم نصب مانند بست خروجی فاضلاب که آب دارای آلودگی را به سمت فاضلاب هدایت می کند.
شیر ورودی آب که به طور مجزا ورود آب به دستگاه را کنترل می کند تا هر وقتی که نیاز باشد جریان آب قطع شود. این شیر توسط یک سه راهی قبل از شیر پیسوار نصب می شود.
آب تصفیه شده با دستگاه تصفیه آب در بدن تاثیرات مثبت و مفیدی را ایجاد می کند که از جهت ایجاد سلامتی برای انسان ها دارای اهمیت ویژه ای است. در ادامه مزایا و تاثیرات مثبت را بیان می کنیم.
در روش تصفیه آب به روش اسمز معکوس یا RO به حذف نمک از آب می انجامد و دارای کاربردهای زیادی در صنایع مختلف است. در این روش با فشار به آب شورتر عبور مولکول های آب از غشای اسمز معکوس صورت می گیرد که در نتیجه جدا شدن سایر محتویات را به همراه دارد.