آنچه در این مقاله خواهید خواند
فیلتر کردن ذرات معلق در آب را فیلتراسیون می گویند. فیلتراسیون شامل فیلترهای متنوعی می شود که در ادامه به طور کامل درباره تصفیه آب به روش فیلتراسیون و شناسایی انواع فیلترها می پردازیم.
تصفیه آب با روش فیلتراسیون و اسمز معکوس انجام می شود که در ادامه به توضیح درباره هر دو مورد می پردازیم.
این فیلتر شباهت زیادی به الک توری از شبکه ای شکل را دارد. این فیلتر دارای منافذ مشخصی است که دارای اندازه های تعیین شده ای است. این فیلتر دقیقا همان کار الک کردن را انجام می دهد. در واقع مانند عمل الک کردن شن و ماسه عمل می کند. اما در اینجا این عمل خیلی واقعی تر و علمی تر انجام می شود. جنس این فیلتر از الیاف طبیعی است که همانند رشته های نخ به هم بافته شده است. شکل فیزیکی آن به مانند یک استوانه است.
قبل از استفاده فیلتر پروپیلن شبیه یک استوانه سفید رنگ است. بعد از مدتی مصرف رنگش به نارنجی تغییر می کند و با گذشت زمان و مصرف بیشتر رنگش قهوه ای می شود. نمی توان زمان مشخصی را برای تغییر رنگ در این فیلتر مشخص کرد و به عوامل مختلفی در تصفیه آب به روش فیلتراسیون بستگی دارد.
این فیلتر تصفیه اب دارای اندازه های مختلفی است. از پرکاربردترین اندازه این نوع فیلترها اندازه 5 میکرون است. می توان گفت که بیشترین مدل استفاده با دقتی در اندازه 1 و 5 میکرون است. این اعداد نشان دهنده اندازه دقت فیلتر بر مبنای حذف مواد است. این فیلتر نقشی بسیار مهم را در حذف ذرات در آب را دارد.
تعویض این فیلتر همانند دیگر فیلترها نقشی بسیار حیاتی را در دستگاه تصفیه آب را دارد. اقدام به موقع به تعویض آن در تصفیه آب به روش فیلتراسیون هم باعث حفظ کیفیت آب تصفیه شده و هم حفظ و مراقبت از دیگر فیلترها می شود. اگر این فیلتر به موقع تعویض نشود، باعث می شود که به کیفیت دیگر فیلترها در تصفیه اب صدمه زده و زودتر خراب شوند. از همه مهم تر باعث خرابی فیلتر ممبران دستگاه تصفیه اب می شوند. خرابی این فیلتر هزینه زیادی را برایتان به وجود می آورد. از این رو اقدام به تعویض به هنگام این فیلتر بسیار دارای اهمیت است. نرمال زمانی که برای تعویض این فیلتر در نظر گرفته شده است، 18 ماه است.
در ابتدا می توانیم توضیح درباره فیلتر ممیران و یا روش اسمز معکوس را این گونه شروع کنیم که ممکن است در هنگام خرید اصلا متوجه تفاوت بین دستگاه تصفیه آب بدون فیلتر ممبران و یا دستگاهی که دارای این فیلتر باشد را درک نکنیم زیرا تفاوت قیمت خیلی چشمگیری را هم ندارند. اما کیفیت آب تصفیه شده در این دو نوع از زمین تا آسمان است. در ادامه این مطلب درباره این فیلتر و کاربردهایش صحبت خواهیم کرد.
اسمز و اسمز معکوس نام دو فرآیند نام دو فرآیند طبیعی است. در این فرآیند آب از جایی که دارای فشار بیشتری است، به سمت جایی که فشار کمتری دارد سرازیر می شود. یعنی این که وقتی که دو سطح دارید که یکی از آن ها پر و دیگری خالی است، بعد این دو را از از انتها به وسیله دو لوله به هم وصل کنید، آب از سمتی که سطل پرتر است به سمت سطل خالی تر می رود. این کار تا زمانی که ایجاد تعادل بشود ادامه دارد. به این فرآیند اسمر گفته می شود. البته که در اسمز معکوس با ایجاد فشار این فرآیند امکان می یابد.
حال مثال دیگری را کمی پیچیده تر بیان می کنیم. مثلا در یک لیوان آب یک لایه صافی قرار می دهیم، سپس لیوان را به دو قسمت تبدیل می کنیم. در یک قسمت لیوان آب نمک رقیق و و در قسمت دیگر آب نمک غلیظ می ریزیم. به نظر شما چه اتفاقی می افتد؟ در حالی که صافی نیمه تراوا باشد، آب از آب نمک رقیق به سمت آب نمکی که غلیظ است می رود و دارای فشاری کمتر است. این بدان معنی است که آب نمکی که دارای شوری بیشتری است به سمتی می رود که ناخالصی کمتری را دارد. در واقع باید جهت طبیعی حرکت آب را تغییر داد که این تغییر با افزایش فشار به وسیله یک غشاء نیمه تراوا انجام می شود.
پس میتوان این گونه برداشت کرد که با ایجاد فشار در اسمز معکوس روند طبیعی حرکت آب طی نمی شود و از طریق این فشار مصنوعی، آب خلاف حرکت و واقعیت طبیعی را سیر خواهد کرد.
درتصفیه آب فرآیندهای مختلفی برای تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از این فرآیندها که بسیار مورد توجه در تصفیه آب قرار گرفته است، اسمز معکوس است. برای این که آب از جایی که ناخالصی کمتری را دارد به جایی که بیشتر است سرازیر نشود و حرکت نکند، نیاز به ایجاد یک فشار مصنوعی زیادی است. این فشار توسط پمپ آب ایجاد می شود. این فشار برای ایجاد اسمز معکوس در حدود psi 50 است. پس پمپ باید حداقل فشار را به این میزان برساند. این موضوع سبب می شود که دستگاه تصفیه اب اسمز معکوس دارای جریان برق باشد.
فیلتر ممبران دارای یک غشاء بسیار نازکی است. که در واقع این غشاء می تواند هر چیزی را که بزرگتر از ۰٫۰۰۰۱ باشد را از آب جدا سازد. پس خیلی طبیعی است که دارای حساسیت بالایی باشد. طول عمر فیلتر ممبران بر اساس نوع و کیفیت و استفاده آن متغیر است ولی معمولا بین یک تا دو سال زمان مصرف را دارد. برای اینکه فیلتر ممبران شما طول عمر خوبی را داشته باشد، بهتر است که تعویض فیلترهای دیگر دستگاه به موقع انجام شود.
در این مقاله به طور کلی هم درباره تصفیه آب به روش فیلتراسیون و هم تصفیه آب به روش اسمز معکوس و نحوه عملکرد فیلتر ممبران RO پرداخته شد.
2 Comments
زمان تعویض فیلتر پروپیلن چن وقت یکبار است؟
فیلتر الیافی یا فیلتر پروپیلن همان فیلتر مرحله اول در تصفیه آب خانگی است.که به اختصار فیلترpp مشهور است.میزان طول عمر این فیلتر را کارخانه سازنده مشخص کرده است و به دو عامل جنس و کیفیت فیلتر پروپیلن و میزان آلودگی آب ورودی به این فیلتر بستگی دارد.در مناطقی با ذرات معلق بسیار زیاد هر 3 ماه یکبار و در مناطقی با ذرات کمتر هر 6ماه یکبار باید تعویض شود.البته از رنگ ظاهری فیلتر الیافی مرحله اول هم میتوان زمان تعویض فیلتر را تشخیص داد.هرگاه به رنگ قهوه ای تیره درامد باید تعویض شود.تاخیر در تعویض فیلترهای پیش تصفیه یعنی 3فیلتر اول میتواند باعث کیپ شدن جریان خروجی آب به ممبران شود و باعث آسیب به سیستم دستگاه تصفیه آب شما میشود.